Je zit thuis op de bank met je baby lekker in je armen. Je kindje slaapt heerlijk tegen je aan. Wat is dit een mooi beeld, je kunt wel uren naar hem staren. Maar dan komen die gedachten weer, allerlei klusjes komen in je op: nu kan ik even een wasje draaien, zal ik het eten vast voorbereiden, die woonkamer heeft echt een stofzuiger nodig, ik moest mijn vriendin nog terugbellen, en ga zo maar door.

Je probeert je baby zachtjes in zijn wiegje te leggen, maar zodra je hem weglegt, is het korte metten met dat vredige gezichtje. Je baby zet het op een krijsen, totdat je hem weer oppakt en vasthoudt. Hoe kan dat toch?

Hechting is het verlangen en de behoefte van je baby om nabijheid te voelen. Deze nabijheid geeft baby’s veiligheid en geborgenheid. Vanuit deze eerste levensbehoefte kan je baby zich ontwikkelen op emotioneel en sociaal niveau. Dat betekent dat niet alleen voeding een eerste levensbehoefte is, maar ook veiligheid, aandacht en liefde. Direct na de geboorte, maar ook daarna, is huid-op-huidcontact het belangrijkste middel om hechting in werking te stellen. Daarnaast is het sensitief omgaan met je kindje een vorm van het bevorderen van veilige hechting. Je communiceert met je baby door te kijken naar zijn signalen en in te gaan op zijn behoeftes. Dit is dus niet verwennen, zoals soms gezegd wordt, want je verwent een baby niet, je laat zien dat je zijn behoeftes begrijpt en dat jij degene bent waarbij hij zich veilig en geborgen kan voelen.

Terug naar je baby die je zo voorzichtig mogelijk in zijn bedje probeerde te leggen. Opvoedkundige Elisabeth Pantley schreef in haar boek ‘Lekker slapen zonder te huilen´: “Stel je eens voor. Jij valt in slaap in je lekkere warme bed met je favoriete kussen en je zachte dekbed. Als je voor het eerst even wakker
wordt draai je je om, trekt het dekbed over je heen en valt weer in slaap zonder dat je hier een herinnering aan overhoudt. Maar als je nou wakker werd en je opeens op de keukenvloer lag, zonder dekbed of kussen.” Ik zou dan niet weer in slaap kunnen vallen, maar heel erg geschrokken zijn. Dat doet je baby natuurlijk ook als je hem van je warme armen, het geluid van je ademhaling en je hart in een stil bedje legt wat nog koud aanvoelt.

Maar wat nu? Je begrijpt dat je baby liever bij jou ligt, maar je hebt nog zoveel dingen te doen. Nu kun je drie dingen doen:

  1. Lekker op de bank blijven zitten, genieten van dat kleintje in je armen, ze worden zo snel groot!
  2. Je onderzoekt wat je baby nodig heeft voor een positieve slaapassociatie, zoals een voorverwarmd bedje, je t-shirt om het matrasje slaan, een ontspannen muziekje en niet vergeten; je kindje op een zachte manier in bed leggen! Dus niet op de rug, met hoofdje lager naar beneden tillen in het bedje. Zo lijkt het voor hem alsof hij gaat vallen! Maar eerst via de zij de voetjes het matras laten raken, dan de benen, billen, rug en schouder en dan het hoofdje. Even vasthouden en dan rustig loslaten. Ja, zoals je kunt lezen heb ik talloze kansen gehad om dit te oefenen ;-)
  3. Je baby in een draagdoek of ergonomische draagzak op je buik of rug dragen en je klusjes aanpakken. Zo kan je baby heerlijk tegen je aanliggen, je ruiken, voelen en horen. En jij hebt even de tijd om je klusjes te doen.

Succes met deze tips. En vergeet niet te genieten van zo’n kleintje, want voor je het weet mag je geen kus meer geven op het schoolplein!

Mocht je mijn favoriete draagdoeken of draagzak willen uitproberen, kom dan naar de draagdoek ochtend bij de Boezemvriend.