Hoeveel uur kraamzorg kan ik krijgen?

De uren kraamzorg die je maximaal kan krijgen worden bepaald aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol (LIP), gemiddeld is dit 49 uur. Dit wordt tijdens het intakegesprek besproken.

Is kraamzorg verplicht?

De verloskundige is verantwoordelijk voor het welzijn van moeder en kind. De kraamverzorgende speelt daarin een belangrijke ondersteunende rol. Op het moment dat de kraamzorg geweigerd wordt kan de verloskundige het welzijn van jou en je baby niet langer waarborgen en brengt dit de cliëntveiligheid in het geding. Op uitdrukkelijk verzoek van de cliënt en in overleg met de verloskundige kan de kraamzorg worden stop gezet op eigen risico.

Hoeveel uur kraamzorg krijg ik minimaal?

Het is in de wet vastgelegd dat je recht hebt op minimaal 24 uur kraamzorg over 8 dagen.

Zijn er kraamverzorgende die meerdere talen spreken?

Ja, bij De Kleine Amsterdammer hebben wij medewerkers die de volgende talen uitstekend of native speaking spreken: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Pools, Tjechisch, Slowaaks, Arabisch, Marokaans, Surinaams, Hindi, Papiamento.

Komt er een kraamverzorgende als ik uit het ziekenhuis kom?

Indien je voor 15 uur ’s middags thuis bent komt er nog dezelfde dag een kraamverzorgende langs. Zij beantwoord je eerste vragen, begeleid bij het voeden, doet controles en zorgt ervoor dat je met vertrouwen de eerste nacht thuis in kunt. In overleg met de planning kan op basis van beschikbaarheid eventueel na 15.00 nog een eerste opvang plaats vinden.

Kan de kraamverzorgende ook de andere kinderen ophalen en brengen van school?

Je kunt dit overleggen met de kraamverzorgende. Het behoort echter niet tot de taken van de kraamverzorgende. Zorg er dus voor dat er iemand is die de kinderen kan brengen en/of halen.

Kan de kraamverzorgende de avond maaltijd verzorgen?

Iedere kraamverzorgende geeft haar eigen persoonlijke tint aan de kraamtijd. Alhoewel het niet tot de taken behoort vinden sommige kraamverzorgenden het leuk om voor een ander te koken. Wel kun je natuurlijk vragen of zij vast de boodschappen in huis kan halen voor het avondeten.

Krijg ik de hele week dezelfde kraamverzorgende?

Onze planners doen hun uiterste best om de continuïteit van kraamzorg te waarborgen, net zo als de balans tussen werk en privé van onze medewerksters (voor iedereen dus zo min mogelijk wisselingen). Ons medewerkers zijn één team aan kennis en ervaring . Wij krijgen regelmatig terug van cliënten dat onze plezierige collegialiteit bijdraagt aan de kwaliteit van zorg en als zeer prettig wordt ervaren ondanks of soms zelfs dankzij een wisseling van zorgverlener.

Kan ik de schoonmaakster afbellen nu de kraamverzorgende komt?

Nee, dat is niet nodig. Je kunt hem/haar gewoon laten komen om de grote huishoudelijke klussen te doen, want deze behoren sowieso niet tot de taken van een kraamverzorgende. Plus de kraamverzorgende heeft zo meer tijd om zich extra te concentreren op jou en de baby en eventuele andere kinderen.

Moet ik alvast een kolf- apparaat in huis halen als ik borstvoeding wil geven?

Nee, op het moment dat blijkt dat er een kolf nodig is weet de kraamverzorgende waar deze gehuurd kan worden.

Zijn de kraamverzorgende gediplomeerd en hebben zij verstand van borstvoeding?

Ja, al onze zorgverleners zijn gediplomeerde kraamverzorgend Niveau 3, verpleegkundige Niveau 4 of verloskundige, die bevoegd en bekwaam zijn om kraamtechnische handelingen te verrichten. Daarnaast zijn al onze medewerkers gecertificeerd volgens de borstvoedingsrichtlijnen. De Kleine Amsterdammer heeft een scholingsplan volgens de richtlijnen van VWS betreft cliënt veiligheid.

Ik heb een specifieke zorgvraag?

De Kleine Amsterdammer heeft in haar team gespecialiseerd zorgverleners waar je een beroep op kunt doen, zoals onder anderen zorg bij meerlingen – couveuse nazorg –-ziekte/handicap of aangeboren afwijkingen – zorg bij sociale of psychische problemen of zorg na sterfte.