Al onze kraamverzorgenden zijn gediplomeerde professionals die met regelmaat worden bijgeschoold op het gebied van borstvoeding. Zij werken allen volgens een borstvoedingsprotocol dat regelmatig wordt ge-update aan de hand van nieuwe ontwikkelingen en bevindingen op het gebied van borstvoeding.
De intakeconsulent informeert naar eventuele eerdere ervaring(en)met het geven van borstvoeding en speciale behoeften ten aanzien van de begeleiding bij borstvoeding, deze worden genoteerd in je dossier. Tevens geeft de intakeconsulent uitleg over het belang van huid op huid contact met de baby en rooming-in. Zij overhandigt je de Groeigids waarin deze informatie is na te lezen.
Na de geboorte ligt je baby met zijn of haar blote lijfje tegen je aan. We zorgen voor rust, zodat jullie als ouders alle tijd hebben om te genieten van dat eerste bijzondere uur met elkaar. Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al op zoek naar de borst. De eerste kleine slokjes zijn van groot belang. De kraamverzorgende geeft je uitleg over waar je op moet letten als je baby aan de borst drinkt. Ook geeft de kraamverzorgende je instructies voor de eerste nacht samen.
Je baby mag dag en nacht bij je blijven op de kamer (rooming-in). De kraamverzorgende geeft je uitleg over en ondersteuning bij het geven van borstvoeding zodat jullie allebei rustig kunnen wennen aan elkaar. Je baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste week heel vaak. De borstvoeding komt daardoor goed op gang. Hoe vaker je voedt des te beter kan de productie op gang komen. Belangrijk is ook om lang genoeg te voeden, bijvoeden met kunstvoeding is haast nooit nodig en wordt alleen op medisch indicatie van een arts of verloskundigen geadviseerd. Praktisch alle vrouwen kunnen voldoende moedermelk produceren. De kraamverzorgende geeft uitleg over verschillende houdingen tijdens het voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij, vertel dit altijd aan de kraamverzorgende, zij kan dan samen met jou naar een oplossing zoeken en/of eventueel een lactatiekundige inschakelen. Soms kan het nodig zijn om (tijdelijk) te kolven, de kraamverzorgende zal je hierin begeleiden en advies geven over hoe je je baby het beste kan voeden. Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen of een flesje. Ze kunnen dan minder goed aan de borst gaan drinken. Ze zal daarom voorlopig liever geen fopspeen of flesje adviseren.
Het consultatiebureau neemt de zorg over en je kunt vanaf dat moment bij hun terecht voor de begeleiding bij borstvoeding. De kraamverzorgende zal je ook informatie geven over borstvoedingsorganisaties. Hier zijn onder andere vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na een extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden. Via onze website kun je gemakkelijk met de borstvoedingsorganisaties in contact komen, ook kun je op onze website adressen van lactatiekundige vinden. Meestal is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. Met UNICEF en de WHO raden we je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang als jij en je baby dat willen.

50% korting

Cliënten die ingeschreven staan voor kraamzorg bij De Kleine Amsterdammer kunnen bij De Boezemvriend de cursus borstvoeding volgen met 50% korting.

Cursus borstvoeding