logo VC+www def fc_nieuwAfgelopen week ben ik Amsterdam ingetrokken om alle trendy koffiespots en eettentjes langs te gaan om borstvoeding geven in het openbaar te stimuleren. Dit project is vanuit “de eerste lijn” in Amsterdam opgezet dit is een samenwerkingsverband tussen verloskundigen en kraambureaus. Zij willen een bijdrage leveren aan een borstvoedingsvriendelijke samenleving.

stickerDat Amsterdam voldoet aan een samenleving waar borstvoeding geaccepteerd is bleek direct. In elk tentje waar ik kwam reageerde iedereen verrast, ze waren verbaasd dat er blijkbaar nog steeds een taboe op het geven van borstvoeding in het openbaar heerst.  “Zoiets natuurlijks mag toch geen enkel probleem zijn binnen onze samenleving”  was een reactie die ik vaker hoorde. Een andere veelvoorkomende reactie was dat het promoten van borstvoeding binnen hun tentje niet nodig was. Ze vertelden dat het dagelijks voorkwam dat moeders gezellig samen met hun kindjes koffie kwamen drinken!

zoet_en_hartigHet struikelpunt ligt bij de kleinere tentjes in Amsterdam. Zij willen niet al teveel promoten dat er openbaar borstvoeding gegeven wordt. Mijn pogingen de openbare borstvoeding te promoten hadden hier niet direct succes. Maar de reden was verrassend. Een goede reden zelfs. Doordat de ruimtes te beperkt zijn willen ze vrouwen bewaken voor de onrust die het met zich mee kan brengen wanneer er op drukke dagen te weinig plek en ruimte is om het kindje rustig aan de borst te leggen. Ze zijn op geen enkele manier tegen maar willen het uit bescherming voor moeder en kind ook niet teveel promoten.

saladbar

Waar ligt het taboe dat borstvoeding geven in het openbaar niet toegankelijk is? Niet in Amsterdam in ieder geval! Althans als ik de snelle tongen van de horeca eigenaren mag geloven. Ik bestempel Amsterdam als een “borstvoedingsvriendelijke “stad.  Lieve moeders ga er lekker op uit met jullie kroost want horeca Amsterdam ontvangt jullie met open armen!